Azt hisszük, csupán egy egyszerű leveszöldség, de valójában sokkal gazdagabb és sokoldalúbb ennél! - Mindmegette.hu

Akár zöld, akár lila, a karalábét mindenki ismeri. De vajon tisztában vagyunk vele, mennyi mindenre használható, és hogy mennyire egészséges? Ideje lerántani a leplet erről az egyszerűnek tűnő, de annál sokoldalúbb zöldségről, a karalábéról.
Sokan a karalábét csupán levesek kiegészítőjeként ismerik, de ezzel a megközelítéssel óriási lehetőségeket hagynak figyelmen kívül! A karalábé nemcsak rendkívül sokoldalú, hanem tápláló is, ezért érdemes lenne beépíteni az étrendünkbe. Nézzük meg, milyen érdekességeket és jótékony hatásokat rejteget ez a zöldség!
A karalábé a káposztafélék családjának izgalmas tagja, szoros rokonságban áll a brokkolival és a karfiollal. Bár pontos származása homályos, annyi bizonyos, hogy az ókori görögök és rómaiak is nagyra értékelték ezt a zöldséget, hiszen több korabeli receptben is fellelhető. Nem véletlenül vonzotta a figyelmüket: már az ősidőkben is tudták, hogy tele van értékes tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.
A karalábé valódi tápanyagkincs, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Gazdag rostokban, amelyek támogatják az emésztést és kedvezően hatnak a szív egészségére. Számos ásványi anyagot tartalmaz, mint például kalciumot, káliumot, magnéziumot, jódot, foszfort, szelént és ként. Ezen kívül bőséges vitaminforrás is, hiszen A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin is megtalálható benne. Alacsony kalóriatartalma és kedvező glikémiás indexe miatt ideális választás diétázók és cukorbetegek számára egyaránt - ahogy azt a Magyar Nemzet is megemlíti.
Bár tavasszal a legzsengébb, szerencsére egész évben beszerezhető. Ha csak pár napig tartogatjuk, bátran hagyhatjuk a konyhapulton. Hosszabb tárolás esetén viszont a hűtőszekrény a biztosabb megoldás. Fontos: a karalábé gyorsan fásodhat. Vásárláskor válasszunk repedésmentes, nedves tapintású, rugalmas darabokat, amiket enyhén be tudunk nyomni az ujjunkkal.
A karalábé igazi gasztronómiai kincs, amely számos formában és ízvilágban megmutathatja magát:
Merjünk bátran kísérletezni vele, hiszen a karalábé nem csupán levesekhez illik – igazi sokoldalú szuperhős a konyhában!