Ezért ne készíts tiramisut gyerekeknek vagy kismamáknak – a tojás fogyasztása kockázatos lehet számukra!


A tojás megőrzése és felhasználása speciális gondoskodást követel meg. Ezt hangsúlyozza a Tojás Világnapja alkalmából a hatóság is, emlékeztetve minket a biztonságos tárolás fontosságára.

Minden év októberének második péntekén ünnepeljük a Tojás Világnapját, amely kiváló alkalom arra, hogy a tojás használatának biztonságára fókuszáljunk. E jeles nap kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hangsúlyozza a tojás felelős és biztonságos fogyasztásának jelentőségét.

Fontos tudni, hogy a tojás vásárlását követően nem szükséges azonnal megmosni. Ha ugyanis a tojást előre megmossuk, az több kárt okozhat, mint hasznot. A tojás héja ugyanis egy természetes védőréteggel van ellátva, amely megakadályozza, hogy olyan baktériumok, mint a Salmonella, bejussanak a tojás belsejébe. Ha ezt a védőréteget eltávolítjuk mosással, akkor a tojás védtelenné válik. Ezért ajánlott a tojást csak közvetlenül felhasználás előtt megmosni. A Nébih tanácsa az, hogy a szennyezett tojásokat a lehető leghamarabb felhasználjuk.

A tojások tárolásával kapcsolatban fontos néhány alapelvet figyelembe venni. Ideális esetben 2-18 °C között, száraz és hűvös helyen ajánlott őket tartani. Ha a boltban hűtőszekrényből vásároltuk meg őket, javasolt, hogy otthon is azonnal tegyük a hűtőbe. Ezt azért fontos betartani, mert ha egyszer a tojás hűvös környezetbe került, azt felhasználásig már nem szabad kivenni onnan. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a tojások ne érintkezzenek más élelmiszerekkel, hiszen a héjukon természetesen előfordulhatnak baktériumok, amelyek szennyeződést okozhatnak.

A tojás héjáról könnyen átkerülhetnek szennyeződések az étkezésre szánt ételekbe.

Ha a tojás feltörésekor azt tapasztaljuk, hogy a fehérje túl híg és vízszerű, míg a sárgája szétesik vagy elszíneződik, akkor sajnos nem érdemes fogyasztani. Tojásos ételek készítésekor érdemes odafigyelni arra is, hogy a tojást mindig egy külön edénybe üssük fel. Ezzel megelőzhetjük, hogy a tojás héjáról esetlegesen szennyező anyagok kerüljenek az ételünkre.

Érdemes figyelembe venni, hogy a nyers tojás használata élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatot hordozhat. Ezért az olyan ételek, mint a tiramisu vagy a házi majonéz, nem ajánlottak kisgyermekek, idősek és várandós nők számára. A biztonság érdekében érdemes alternatív megoldásokat keresni.

Related posts