Tedd egyedivé a banán tárolásának módját – itt van néhány tipp, ami segít elkerülni a hibákat! | Startlap Vásárlás

Sokszor tapasztaljuk, hogy kedvenc déligyümölcsünk túl hamar megérik. Most mutatnánk pár praktikát, amivel ez az idő kitolható.
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a banán tárolására egyik legjobb hely sem a konyhapult, sem pedig a hűtőszekrény - olvashatjuk az Elle.be cikkében. A banán megbarnulásáért az etiléngáz felelős, amely egy természetes érlelő anyagként funkcionál, és leginkább a gyümölcs szárából szabadul fel.
Sokféle zöldség és gyümölcs képes etilént termelni, ami felgyorsítja a banán érését, ha ezek a közelében helyezkednek el. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy ha a banán szárát fóliával vonjuk be, az csökkenti a gáz távozását. Ennek köszönhetően a gyümölcs tovább megőrzi frissességét, és később kezd el barnulni.
A népszerű trópusi gyümölcsök optimális tárolási hőmérséklete 15 és 20 Celsius-fok között mozog. Ha a gyümölcsöket hűtőben tároljuk, a túl alacsony hőmérséklet káros hatással lehet a gyümölcs szerkezetére, ami miatt a héja korábban feketére változhat.
Ha hosszabb ideig szeretnénk élvezni a banán ízét, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kerüljük például, hogy a banán közvetlen napfény vagy huzat közelébe kerüljön, mert ezek hozzájárulhatnak az érés gyorsulásához.
Tároljuk külön a banánt más etilént termelő gyümölcsöktől. Érdemes papírzacskóba áttenni, mivel az segíti a szellőzést, míg a műanyag tasak túl sok nedvességet tarthat bent. Ha a banán már túlérett, lefagyasztva megőrizhető.
Ha a gyümölcs már túlérett, lefagyasztva megőrizhető, ezért darabolva, a fagyasztóba érdemes eltenni, így sokáig megmarad az íze és a tápértéke. Ráadásul nyáron igazán remek hűsítőnek is.
A fagyasztott déligyümölcsök remek alapanyagok lehetnek, amikor sütésre kerül a sor. Különösen népszerű a banánkenyér, amelyhez a legjobban a már megérett, barna héjú banánok alkalmasak. Ezek a gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem fokozzák a sütemény textúráját és édességét is.
Sokan kedvelik ezt a tápláló finomságot, hiszen gazdag káliumban és rostokban, továbbá B6- és C-vitaminban is bővelkedik. Ezek a tápanyagok nemcsak a szív egészségére vannak pozitív hatással, hanem az emésztést is támogathatják, hozzájárulva ezzel a jobb közérzethez.