Kopogtasd meg, mielőtt beleharapsz! A dinnye rejtett titkai most felfedésre kerülnek Sipos gazda segítségével.

"Volt egyszer egy dinnyeföld, / dinnyeföldön dinnye nőtt. / Egy sem piros, egy sem zöld, / csupa sárga volt a föld / Görögdinnye, piros bélű, / Kóstoljuk meg, édes ízű! / Sárga dinnye a testvére, / Sokat ne egyél belőle!" - így szól a gyerekmondóka.
Arra bátorítunk mindenkit, hogy éljen a friss, zamatos dinnyék adta lehetőséggel, különösen most, hogy a viharos, esős napok után végre újra megérkezik a nyár. A magyar dinnye már elérhető, érdemes minél többet fogyasztani belőle!
A dinnye zöldség vagy gyümölcs kérdése igazán izgalmas téma! Botanikai szempontból a dinnye gyümölcsnek számít, mivel a növény virágából fejlődik ki, és magokat is tartalmaz. Azonban sokan zöldségként tekintenek rá, mivel a salátákban és a sós ételekben is gyakran használják. Tehát a dinnye egy igazi határvonalon egyensúlyozik, és a választás a felhasználás módjától függ!
A hőségben ugyanis nagyon finom és üdítő gyümölcs a dinnye. Apropó! Most zöldséget beszéltem? A dinnye tényleg gyümölcs, vagy esetleg zöldség? Önök mire tippelnek?
Innen lehet tudni, ha jó a dinnye
Hogyan is választják ki a dinnyéket a piacon? Talán egy kis kopogtatás, hogy meghallják a zengő hangot? Vagy éppen csak egy barátságos pofon, hogy felmérjék a hús állagát? Esetleg a termelők titkos jeleit keresik a dinnye héján, mint valami rejtélyes kódot? Mindenképpen egy izgalmas, szinte művészi folyamat, ahol a tapintás és a megérzés kulcsszerepet játszik!
Melyik a kedvencük: a napfényes sárga, a friss görög, a élénk piros vagy a sárga bélű, magtalan változat?
Sipos gazda választ ad a kérdésekre
Sipos József, a növényorvos és Sipos gazda, most a dinnyék világába kalauzol minket. Érdekes részleteket osztott meg a dinnye termesztéséről és arról, hogy vajon milyen ízbeli eltérések vannak a tökre oltott és a saját gyökerű dinnyék között.